Work-life balance: Οδηγός για εργαζόμενες μητέρες

Work-Life-Balance

Μοιράσου το

Work-life balance. Πώς να το πετύχετε;

Η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής μπορεί να αποδειχθεί αρκετά δύσκολη, ειδικά για τις μητέρες. Είτε μια μητέρα είναι επιχειρηματίας, είτε στέλεχος. Το να είσαι μητέρα είναι ήδη μια δουλειά πλήρους απασχόλησης, αλλά το να διατηρήσεις την επαγγελματική σου καριέρα ταυτόχρονα δεν είναι σίγουρα εύκολο κατόρθωμα.

Work-life balance

Μερικές μητέρες νιώθουν ενοχές που είναι στη δουλειά από τις 9 έως τις 6. Επομένως, την υπόλοιπη ημέρα, αφοσιώνονται στα παιδιά τους. Πρέπει να γνωρίζει κανείς ότι το να συμβαδίζεις τα καθήκοντα και τις ευθύνες (ως μαμά και ως επαγγελματίας) 24/7 είναι σχεδόν αδύνατο. Το να έχετε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας είναι σημαντικό για να διασφαλίσετε ότι δεν θα πάθετε το λεγόμενο burn-down. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πως μπορείτε να επιτύχετε όσο το δυνατόν αυτήν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και να μεγιστοποιείτε το χρόνο σας χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο την καριέρα σας ή τα παιδιά σας:

1. Ετοιμάστε όλα όσα χρειάζεστε το προηγούμενο βράδυ

Το να βεβαιωθείτε ότι ξυπνάτε στην ώρα σας και να έχετε όλα όσα χρειάζεστε εσείς και τα παιδιά σας μπορεί να είναι δύσκολο. Επομένως, η προετοιμασία των πραγμάτων το προηγούμενο βράδυ μπορεί να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρόνο και να ανησυχείτε λιγότερο! 

Επιστρέφοντας σπίτι από τη δουλειά, το μόνο πράγμα που θέλετε πραγματικά να κάνετε είναι να χαλαρώσετε στον καναπέ. Αντί να πάτε κατευθείαν για το πάπλωμα, κάντε λίγη προετοιμασία, όπως να σκεφτείτε τι θα φάτε για πρωινό, τι θα φορέσετε αύριο. Έτσι όταν έρχεται το πρωί, αυτές οι εργασίες θα είναι ήδη προετοιμασμένες και θα έχετε μια ρουτίνα με την οποία δεν χρειάζεται να παλέψετε για πολλή ώρα!

2. Επενδύστε σε μια ατζέντα-ημερολόγιο

Όσο και αν νομίζετε ότι η οικογενειακή συνομιλία WhatsApp κρατά τους πάντες ενήμερους για τα πολυάριθμα ραντεβού, τα προγράμματα, τους λογαριασμούς και τα γενέθλια που έρχονται. είναι καλύτερα να επενδύσετε σε μια ατζέντα ή ημερολόγιο που μπορεί να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε τις καθημερινές ασχολίες κάθε μέλους της οικογένειάς σας.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να προετοιμάσετε τα πράγματα εκ των προτέρων, όπως, εάν το παιδί σας έχει ραντεβού με τον οδοντίατρο την καθημερινή, να μπορείτε να ζητήσετε άδεια απουσίας εκ των προτέρων. Η ψηφιακή μετάβαση είναι επίσης μια καλή ιδέα, χρησιμοποιώντας το Ημερολόγιο Google, μπορείτε να τα ελέγξετε μέσω του smartphone σας. Εάν, ωστόσο, σκέφτεστε να ακολουθήσετε τον παραδοσιακό τρόπο με το χαρτί και το στυλό, μπορείτε να το κάνετε ακόμα και μια υπέροχη δραστηριότητα οικογενειακού δεσμού, όπου στολίζετε μόνοι σας τους μήνες!

3. Απομακρύνετε τις ενοχές

Θα έρθει ένα σημείο στη ζωή σας όπου το παιδί σας είναι μεγαλύτερο και αρκετά ανεξάρτητο ώστε να μην ελέγχεται 24/7. Το να αισθάνεστε ένοχη που αφήνετε το παιδί σας για μια μέρα χωρίς να ασχοληθείτε άμεσα μαζί του, δεν είναι σίγουρα παραγωγικό. Αν πιάνεις τον εαυτό σου να κατακλύζεται από τις ενοχές ότι δεν είσαι με το παιδί σου στο σπίτι, σκεφτείτε τα θετικά της δουλειάς για εσάς και για εκείνο από τη στιγμή που θα είναι ικανό μακροπρόθεσμα να αντιμετωπίζει ποικίλες καταστάσεις.

Εάν δεν είστε μόνη μητέρα αλλά ο σύντροφός σας εργάζεται επίσης πολλές ώρες, πρέπει να σκέφτεστε μόνο τα θετικά. Πέρα του ότι υπάρχουν δύο πηγές οικονομικού εισοδήματος για να πληρώσετε τους λογαριασμούς και τα άλλα έξοδα του νοικοκυριού, έχετε ένα στήριγμα για την ανατροφή των παιδιών σας. Συνολικά, αυτό βελτιώνει τον τρόπο ζωής της οικογένειάς σας. Τέλος, εάν αισθάνεστε ένοχοι που δεν μπορείτε να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο με τα παιδιά σας, θυμηθείτε απλώς ότι ό,τι θυσιάζετε, το κάνετε για αυτά καθώς θυσιάζετε ώρες από τη δική σας ισορροπία για να παρέχετε στα παιδιά σας ένα καλύτερο μέλλον.

4. Ζητήστε από τον εργοδότη σας ένα πιο ευέλικτο ωράριο

Πέρα από την άδεια μητρότητας, το να ζητάτε από τον εργοδότη σας ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα μπορεί να σας βοηθήσει με την ανατροφή του παιδιού σας. Πολλές εργαζόμενες μητέρες διστάζουν να μιλήσουν για αυτό το θέμα καθώς πιστεύουν ότι τις κάνει να φαίνονται αναποτελεσματικές ως εργαζόμενες. Ωστόσο, δεν σας κάνει μη-επαγγελματία ή αδύναμη η διεκδίκηση ενός ευέλικτου επαγγελματικού ωραρίου και τρόπου εργασίας. Αντίθετα, θα σας κάνει να είστε πιο παραγωγικές στην εργασία σας και συγχρόνως να μην νιώθετε πως «παραμελείτε» τα παιδιά σας.


Το να καταλήξετε σε ένα ευέλικτο πρόγραμμα μπορεί να ωφελήσει τον εργοδότη σας όσο και εσάς. Χάρη στην τεχνολογία, αυτές τις μέρες είναι δυνατό να κάνετε πολλή δουλειά από το σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι οι εργοδότες είναι πολύ πιο ανοιχτοί στο να αφήσουν τους υπαλλήλους τους να κάνουν λίγες μέρες την εβδομάδα μακριά από το γραφείο. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε να προσαρμόσετε τις ώρες που εργάζεστε, είτε επιμηκύνοντας τις ώρες σας συγκεκριμένες ημέρες είτε συμφωνώντας να έρθετε νωρίτερα ή να μείνετε αργότερα – όποιο ταιριάζει στο πρόγραμμά σας. Εάν ο εργοδότης σας δεν μπορεί να προσφέρει μεγάλη ευελιξία, μπορείτε πάντα να επιλέξετε στρατηγικά τις ημέρες των διακοπών σας, επιτρέποντάς σας να περάσετε μερικές ημέρες στο τέλος κάθε μήνα στο σπίτι με την οικογένεια.

5. Προγραμματίστε διασκεδαστικό οικογενειακό χρόνο όποτε μπορείτε

Όταν ξοδεύετε πολύ χρόνο δουλεύοντας, γίνεται ακόμη πιο σημαντικό να διασφαλίσετε ότι προγραμματίζετε πολύτιμο χρόνο για την οικογένεια. Αυτό μπορεί να γίνει τόσο τα Σαββατοκύριακα όσο και κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Εάν ο χρόνος είναι περιορισμένος την εβδομάδα μπορείτε να κάνετε κάτι τόσο απλό όσο μια βραδιά οικογενειακής ταινίας. Τα Σαββατοκύριακα, βγείτε έξω ή κάντε ένα οικογενειακό πικνίκ. Μη ξεχνάτε ότι ο οικογενειακός χρόνος είναι πολύτιμος, γι’ αυτό προσπαθήστε να επινοείτε τακτικές διασκεδαστικές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε μαζί όταν δεν είστε στη δουλειά, έστω και αν αυτό είναι μια ταινία στην τηλεόραση ή η βοήθεια με μαθήματα του παιδιού σας.

6. Εξετάστε το ενδεχόμενο αλλαγής εργασίας

Προφανώς και αυτή η συμβουλή δεν πρόκειται να ισχύει για όλους, γνωρίζοντας ειδικά πως ζούμε σε μια χώρα με περιορισμένες δυνατότητες εύρεσης εργασίας. Ωστόσο, αν έχετε δοκιμάσει τα πάντα και η δουλειά σας απλώς δεν σας επιτρέπει να αναπτύξετε μια υγιή και χαρούμενη ισορροπία μεταξύ εργασίας/ζωής, μπορεί να είναι καιρός να αναζητήσετε άλλη δουλειά.

Μην μένετε σε μια δουλειά μόνο και μόνο επειδή πληρώνεστε περισσότερο. Αν σας κάνει να αγχώνεστε συνεχώς και επηρεάζει τη δυναμική της οικογένειάς σας, θα οδηγήσει τελικά σε εξάντληση. Μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσαρέσκεια και καυγάδες ανάμεσα σε εσάς και τον σύντροφό σας. Δεν είναι εύκολο να αφήσεις μια δουλειά, ειδικά αν έχεις περάσει χρόνια προσπαθώντας να φτιάξεις κάτι από τον εαυτό σου στην ίδια εταιρεία. Ωστόσο, το να είσαι μητέρα συχνά σημαίνει ανιδιοτελή θυσία. Από την άλλη, η εύρεση μιας νέας δουλειάς μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής που όλοι επιθυμούμε.

Μια εναλλακτική λύση θα ήταν να αναζητήσετε θέσεις εργασίας σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Αυτές οι εταιρείες προσφέρουν συνήθως καλύτερη ευελιξία, δίνοντας τη δυνατότητα στις γυναίκες να αναπτύξουν μια υγιή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Για το σκοπό αυτό το Rise Club, αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μητέρες στηρίζει την εξέλιξη κάθε άνεργης μητέρας, βοηθώντας τες όχι μόνο στο να αναπτύξουν τις ικανότητές τους, αλλά να συνδεθούν και με εταιρείες οι οποίες στηρίζουν τους στόχους του Οργανισμού για την επίτευξη του απαραίτητου work-life balance.

7. Μείνετε «συνδεδεμένες» κατά τη διάρκεια της ημέρας

Μείνετε συνδεδεμένοι με τα παιδιά σας ακόμα και όταν δεν είστε μαζί. Για μαμάδες με μικρότερα παιδιά, σκεφτείτε να ηχογραφήσετε τον εαυτό σας να μιλάει ή να τραγουδά σε ένα βίντεο ή να ηχογραφείτε τη φωνή σας να διαβάζει ένα παιδικό βιβλίο. Αν πρόκειται να χάσετε ή να καθυστερήσετε στην σχολική εκδήλωση ενός μεγαλύτερου παιδιού, δώστε του κάτι ξεχωριστό το πρωί, όπως ένα γούρι για καλή επιτυχία ή μια προσωπική σημείωση.

Αναζητήστε επιλογές για τη μαγνητοσκόπηση της εκδήλωσης, ώστε να μπορείτε να την παρακολουθήσετε αργότερα και να μην χάσετε ούτε στιγμή. Στα διαλείμματα στη δουλειά, τηλεφωνήστε στο παιδί σας. Μην ξεχνάτε πως η τεχνολογία είναι υπέρ σας στον σκοπό επίτευξης μιας ισορροπίας μεταξύ δουλειάς και ανατροφής των παιδιών. Ίσα ίσα η επικοινωνία μέσω τηλεφώνου ή social media με τα παιδιά σας, θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε μια δύσκολη μέρα και θα αναπτύξετε καλύτερα μια στενότερη σχέση με τα παιδιά σου όταν ξέρουν ότι είσαι «κοντά» τους από όπου και αν βρίσκεσαι. 

Δήμητρα Τζιά Αρθρογράφος Rise Club

Rise Club Newsletter

Ενημερώσου για όλα τα νέα μας

Μπορεί να σε ενδιαφέρουν

Ημερίδα Back to work
Εκδηλώσεις

Ημερίδα: Back to Work

Με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία RISE CLUB διοργανώνει ημερίδα με την υποστήριξη του Office of Career Services του Deree – Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος

Οραματιζόμαστε έναν κόσμο όπου όλες οι μητέρες έχουν την ευκαιρία να πάνε μπροστά!

Βοήθησε μας να πετύχουμε τον σκοπό μας και να διασφαλίσουμε ότι η κατάλληλη βοήθεια είναι διαθέσιμη σε κάθε μητέρα που την χρειάζεται!

Καλώς όρισες

Με τη σύνδεση συμφωνείς στους
Όρους χρήσης και την Πολιτική απορρήτου

Δεν είσαι ακόμη Riser Mum; Εγγραφή