Ελλάδα – EIGE: Σε ελεύθερη πτώση η ισότητα των φύλων. Ο ρόλος του Rise Club στο δίπτυχο γυναίκα – εργασία.

Ισότητα των φύλων

Μοιράσου το

Τα νέα δεν φαίνονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικά όσον αφορά την ισότητα των φύλων στην Ελλάδα, ειδικά σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση της οποίας αποτελεί ένα από τα παλαιά μέλη της. Παρόλο που η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα και αποτελεί εδώ και 40 χρόνια μέλος της ΕΕ, είναι ακόμη αρκετά πίσω σε καίρια ζητήματα ισότητας, ειδικά στο κομμάτι της εργασίας και της εξάλειψης στερεοτύπων στην εργασία.

Παρόλο που έχουν γίνει κάποια βήματα από πλευράς κυβερνήσεων, οργανισμών και επιχειρήσεων ώστε να αμβλύνουν τις έμφυλες ανισότητες, δεν υπάρχει ακόμη, εν έτη 2021, κάποια καίρια εξέλιξη. Ειδικά μετά την έξαρση της πανδημίας, αναδύθηκαν φαινόμενα όπως οι γυναικοκτονίες και οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις κατά των γυναικών, τα οποία μαρτυρούν πως η Ελλάδα χρειάζεται σε μεγάλο βαθμό αλλαγή νοοτροπίας, με την κατακερματισμένη παιδεία να παίζει τον καθοριστικό ρόλο.

Ισότητα των φύλων
Ισότητα των φύλων

Τα στοιχεία για την ισότητα των φύλων

Μιλώντας με αριθμούς, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), βαθμολόγησε την ΕΕ ως σύνολο με 68 στα 100, το οποίο αποτελεί μια σχετικά θετική βαθμολογία, αν και φαίνεται πως υπάρχει ακόμη δρόμος. Εντούτοις, τα αποτελέσματα για την Ελλάδα συνεχίζουν να είναι ανησυχητικά καθότι περνάει ελάχιστα πάνω από τη βάση με 52,5 στα, τοποθετώντας την χώρα μας, για μία ακόμη χρονιά, στην τελευταία θέση της κατάταξης. Το γεγονός ότι υπολείπεται τον μέσο όρο της ΕΕ κατά 15,7 πόντους, ακόμη και έπειτα από μια δεκαετία προσπαθειών για μεταρρυθμίσεις, αποδεικνύει πως το πρόβλημα είναι πιο βαθύ, με επεκτάσεις και σε κοινωνικό επίπεδο.

Όπως φαίνεται δεν είναι μόνο ο Δείκτης του EIGE που ανέδειξε το δρόμο που έχει η Ελλάδα ακόμη να διανύσει. Και σε παγκόσμιο επίπεδο και συγκεκριμένα στον πρόσφατα δημοσιευμένο Δείκτη με τίτλο Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια (Women, Peace, and Security Index) από το Georgetown Institute for Women, Peace and Security (GIWPS) και το Peace Research Institute του Όσλο (PRIO), η Ελλάδα καταλαμβάνει την 45η θέση μεταξύ των 170 χωρών που συμμετέχουν στην έρευνα και την τελευταία στο γκρουπ των ανεπτυγμένων χωρών. Και εδώ η χώρα μας παρουσιάζει τις χειρότερες επιδόσεις στον τομέα της απασχόλησης και της οικονομικής συμπερίληψης. Τέλος, να σημειωθεί πως τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε ελληνικό, οι γυναίκες οι οποίες είναι μόνες με παιδιά, αποτελούν το πιο αδύναμο κρίκο καθώς οι πιθανότητες να βρεθούν κάτω από το όριο της φτώχειας αγγίζουν το 33%, σε σχέση με το αντίστοιχο 19% των μπαμπάδων.

Το μόνο θετικό σημείο αποτελεί η υγεία όπου η Ελλάδα σημειώνει την καλύτερη επίδοσή της. Εντούτοις, -και εκεί-, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 20ή θέση στην ΕΕ και είναι 3η στη λίστα με τα ποσοστά γυναικών που υποφέρουν από ψυχικές διαταραχές, μετά την Ισπανία και την Πορτογαλία. Επομένως, έπειτα από μια σκληρή δεκαετία, η Ελλάδα παραμένει ακόμη σε μεγάλο βαθμό στάσιμη σε ότι αφορά την έμφυλη ισότητα στους τομείς χρόνος, χρήμα, υγεία, εξουσία, εκπαίδευση και απασχόληση.

Πως συμβάλλει το Rise Club

Σε αυτό το κομβικό σημείο για την ισότητα των φύλων, το Rise Club αποτελεί αρωγό στις γυναίκες-μητέρες οι οποίες παλεύουν να εισέλθουν στην αγορά εργασίας. Πέρα από την ανάπτυξη Εργασιακού Προφίλ, την εκμάθηση ξένων γλωσσών και ψηφιακών δεξιοτήτων που ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες της αγοράς εργασίας, το Rise Club φέρνει σε επαφή τις μητέρες με μεγάλες εταιρείες και στέκεται στο πλευρό τους έως ότου προσληφθούν. Παράλληλα, πέρα από το εργασιακό, ο Οργανισμός παρέχει ομαδικές και ατομικές συνεδρίες ψυχικής ενδυνάμωσης για τις άνεργες μητέρες, καθώς και σύνδεση με άλλες μητέρες ώστε να μην νιώσουν ποτέ πως είναι μόνες σε αυτόν τον αγώνα.

Δείτε αναλυτικά την έκθεση της EIGE εδώ

Rise Club Newsletter

Ενημερώσου για όλα τα νέα μας

Μπορεί να σε ενδιαφέρουν

Erasmus+

Πρόγραμμα “Skills4mums”

Υλοποίηση – Επιστροφή στην αγορά εργασίας:  Σεμινάρια δημιουργίας επαγγελματικής ταυτότητας, συμβουλές για συνέντευξη καθώς και εξειδικευμένη εκπαίδευση σε στρατηγικές αναζήτησης εργασίας στο διαδίκτυο – Ενίσχυση βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων – Γλώσσες:

Οραματιζόμαστε έναν κόσμο όπου όλες οι μητέρες έχουν την ευκαιρία να πάνε μπροστά!

Βοήθησε μας να πετύχουμε τον σκοπό μας και να διασφαλίσουμε ότι η κατάλληλη βοήθεια είναι διαθέσιμη σε κάθε μητέρα που την χρειάζεται!

Καλώς όρισες

Με τη σύνδεση συμφωνείς στους
Όρους χρήσης και την Πολιτική απορρήτου

Δεν είσαι ακόμη Riser Mum; Εγγραφή