Γυναίκες και απλήρωτη εργασία: Η φροντίδα της καθημερινής ζωής

Γυναίκες και απλήρωτη εργασία

Μοιράσου το

Γυναίκες και απλήρωτη εργασία: Γνωρίζετε ότι η απλήρωτη εργασία των γυναικών αξίζει 10.900.000.000.000 δολάρια;

Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Oxfam, εάν οι γυναίκες συνολικά λάμβαναν κατώτατο μισθό για την απλήρωτη εργασία που κάνουν στο σπίτι ως νοικοκυρές αλλά και για τη φροντίδα της οικογένειάς τους, θα είχαν κερδίσει 10,9 τρισεκατομμύρια δολάρια! Μάλιστα, η απλήρωτη εργασία που λαμβάνει χώρα στα νοικοκυριά για την φροντίδα της καθημερινής ζωής αποτελεί ζωτικό τμήμα του οικονομικού συστήματος. Αυτός ο τύπος εργασίας εκτελείται κυρίως από γυναίκες και τις περισσότερες φορές δεν αναγνωρίζεται ως τέτοιος. 

Ωστόσο, ενώ το φαινόμενο αυτό είναι διαχρονικό, η πανδημία το ενέτεινε με δραματικούς ρυθμούς. Σύμφωνα με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO), η υγειονομική κρίση παγίωσε τις ανισότητες μεταξύ των φύλων στην αγορά εργασίας και επιδείνωσε περαιτέρω τις ανισότητες μεταξύ τους στην μη αμειβόμενη εργασία χωρίς αμοιβή. Το κλείσιμο των σχολείων για παράδειγμα σε συνδυασμό με τη φροντίδα του σπιτιού, ανάγκασε τις γυναίκες που κατάφεραν να παραμείνουν στην εργασία τους να μειώσουν τις ώρες εργασίας τους ή να επεκτείνουν το συνολικό ωράριο εργασίας (αμειβόμενο και μη αμειβόμενο) σε μη βιώσιμα επίπεδα.

Γυναίκες και απλήρωτη εργασία
Γυναίκες και απλήρωτη εργασία

Το γεγονός πως το φαινόμενο της ανισότητας μεταξύ των φύλων στην εργασία, δεν παρουσιάστηκε στην πανδημία, απλώς αναδύθηκε ως μείζον κοινωνικό ζήτημα. Είτε μια γυναίκα εργάζεται στο γραφείο, είτε εργάζεται από το σπίτι είτε για το σπίτι, ανέκαθεν εργαζόνταν και μάλιστα παραπάνω από τους άντρες στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, χωρίς όμως την απαραίτητη αναγνώριση. Επομένως, η ανάδυση του #EqualPay, ήτοι της ευαισθητοποίησης γύρω από την ισότιμη αμοιβή ανδρών και γυναικών στην εργασία έχει καθυστερήσει πολύ. Η εργασία από το σπίτι είναι μια κατάσταση την οποία οι γυναίκες ζουν πολύ πριν την πανδημία.

Ο ρόλος του Rise Club

Σε αυτό το σημείο το Rise Club, ως αρωγός στις γυναίκες οι οποίες ασκούν μια από τις πιο πολύτιμες αλλά και «απλήρωτες» παράλληλα δουλειές, αυτή της φροντίδας των παιδιών και της οικογένειας, με το Ολιστικό Πρόγραμμα Επανεκκίνησης Καριέρας επιθυμεί να συμβάλλει στην ομαλή επαναφορά τους στην αγορά εργασίας. Το Rise Club, αναγνωρίζοντας τον καθημερινό αγώνα των μητέρων να ισορροπήσουν οικογένεια και εργασία, της βοηθά να σταθούν στα πόδια τους και να αναπτύξουν ικανότητες οι οποίες θα τις βοηθήσουν να πραγματοποιήσουν τον στόχο τους: να επανέλθουν στην αγορά και στον οικονομικά ενεργό πλυθησμό.

Δήμητρα Τζιά
Διεθνολόγος, Πολιτική Αναλύτρια – Αρθρογράφος Rise Club

Rise Club Newsletter

Ενημερώσου για όλα τα νέα μας

Μπορεί να σε ενδιαφέρουν

Ημερίδα Back to work
Εκδηλώσεις

Ημερίδα: Back to Work

Με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία RISE CLUB διοργανώνει ημερίδα με την υποστήριξη του Office of Career Services του Deree – Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος

Οραματιζόμαστε έναν κόσμο όπου όλες οι μητέρες έχουν την ευκαιρία να πάνε μπροστά!

Βοήθησε μας να πετύχουμε τον σκοπό μας και να διασφαλίσουμε ότι η κατάλληλη βοήθεια είναι διαθέσιμη σε κάθε μητέρα που την χρειάζεται!

Καλώς όρισες

Με τη σύνδεση συμφωνείς στους
Όρους χρήσης και την Πολιτική απορρήτου

Δεν είσαι ακόμη Riser Mum; Εγγραφή